Aktivnosti

U sklopu svojih redovitih aktivnosti udruga za promicanje enogastro turizma Hrvatske Dekanter prošle je subote 21. studenog u jednom danu posjetila tri vinogorja i ukupno pet proizvođača vina. Osim druženja i zabave imali smo priliku i dosta toga naučiti.

 

Prva postaja bio je pogon, a zatim i podrum Feravina u feričanačkom vinogorju. Uz osnovne informacije o proizvodnji i modernizaciji procesa izrade vina probali smo pet Pjenušac iz Feravinavina: mladu graševinu i frankovku, rose iz 2014. i cabernet sauvignon iz 2012., a degustaciju smo započeli pravim biserom – pjenušcem "Virtuo" izrađenim od chardonnaya iz 2010. Pjenušac rađen metodom vrenja u boci, koji se prekrasno 'perla', bio je savršen uvod u obilazak podruma za odležavanje vina u drvenim bačvama. Ovogodišnja graševina puno obećava (ipak je za vinare bila dobra godina), a mlada frankovka spremna je za tržište. Naime, korištenjem novih metoda Feravino po prvi put na tržište izbacuje mlado crveno vino, a mi smo imali sreću biti među prvima koji će ga kušati. Lijepa svježina rosea i barikirani cabernet samo su zaokružili sjajan dojam. A to je bio tek početak.

 

Iako smo se nakon prve postaje vozili tek petnaestak minuta, već smo se našli u drugom vinogorju, Orahovica/Slatina, i to kod najvećeg proizvođača PP Orahovice. Uz obilazak pogona imali smo prigodu isprobati čak četiri mlada vina: graševinu, rose, sauvignon i frankovku, a nakon toga i prepoznatljivi zeleni silvanac, i to s položaja Jezerac berbe 2011., te frankovku iz 2012. koja nas je 'kupila' još prije godinu i pol kada je izašla na tržište. Što se mladih vina tiče sva četiri puno obećavaju. Graševina donosi pravu eksploziju aroma, još uvijek s nešto izraženijim kiselinama (koje su se već 'smirile'), rose će sigurno biti 'tražena roba' po restoranima i vinotekama, a arome sauvignona već idu prema svježe pokošenoj travi i zelenoj paprici uz podosta nota bazge. Frankovka je, pak, priča za sebe. Za razliku od mlade frankovke iz Feravina, koja već ide na tržište, ova je u procesu njegovanja i čekat ćemo ju još barem godinu i pol do dvije. Arome i kiselinu luduju na sve strane i potrebno je još dosta vremena da ona postane ono što se od nje očekuje. Ali boja...e to je nešto posebno, već sada.

 

Put nas je odveo do trećeg vinogorja, virovitičkog, iako će svi tamošnji vinari reći (s pravom) da oni nikako ne mogu pripadati podregiji Slavonija jer su po svemu – Podravci. Prva postaja bila je na Otrovanjskom bregu kod Zlatka Jakupeca – Dangube. Iako je njegova proizvodnja uistinu mala, kod Dangube smo probali tri vina i odmah se uvjerili kako u njihovom kraju i najmanji vinari drže do kvalitete. Kada tomu pridodamo i četiri različite domaće rakije dobrodošlice, špek salamu i ostale nareske dojam je odličan.

 

Nakon pozdrava s domaćinom i kraće vožnje stigli smo i do podruma Josipa Vraneka. Njegova je proizvodnja veća od Dangubine, a tu se našla, između ostalog, i graševina, inače najčešća sorta u tom kraju. Nakon što smo prošli sve ponuđene bačve zaključili smo da prvi podrum nije bio iznimka i da se u okolici Pitomače doista rade sve bolja vina.

 

Najveća vinarija u tom je kraju "Vineda" Damira Kaše i Nevena Kovača. Uz graševinu i chardonnay tu smo imali prigodu probati i dobar cabernet sauvignon iz 2014., ali uz veliki žal što je isti iz 2012. rasprodan. Doduše, našla se pokoja boca za probu, ali ga više jednostavno – nema. Na tom smo se mjestu još jednom uvjerili u sjajnu gostoljubivost Podravaca koji su nas dobro nahranili buncekima ispod peke i napojili sjajnim vinima, a sve to uz sjajne tamburaše.

 

Unatoč lošem vremenu, kiši, a na kraju susnježici i snijegu, kući smo pošli ozarenih lica uz obećanje svim našim domaćinima da ćemo se vrlo brzo ponovno vidjeti.